Добавят още две деца към списъка на талантливите в Димитровград
Добавят още две деца към списъка на талантливите в Димитровград / Darik News, архив
Добавят още две деца към списъка на талантливите в Димитровград
76051
Добавят още две деца към списъка на талантливите в Димитровград
  • Добавят още две деца към списъка на талантливите в Димитровград

151 деца и младежи ще получат еднократни стипендии по общинската наредба за подкрепа и закрила на ученици с изявени дарби. Към първоначалния списък от 148 имена на сесията бе добавено още едно. Днес началникът на отдел „Хуманитарни дейности” в общината Антоанета Шаркова съобщи за Дарик, че още две деца ще бъдат добавени, тъй като комисията е пропуснала да включи по една грамота от национално състезание към точките им, а родителите не са я описали в приложението. Стела Бинева и Петър Бонев обаче, няма да бъдат разочаровани. Тя ще получи стипендия от 88 лв., а той- 62 лв., категорична бе Антоанета Шаркова.

Сумите тази година варират от 62 лв. до 1 000 лв. По 1000 лв. получиха още през лятото трима изявени спортисти- от борцовия клуб Виктория Бобева и Микяй Наим, както и Дарина Михова, карате. По разпределението на 9-членната комисия 56 са стипендиите в раздел „Наука и техника”, където най-високата в размер на 306 лв. получава Кристина Кирова от ПМГ „Иван Вазов”. 42 стипендии са в раздел „Изкуство и култура”, като най-високата от 268 лв. е за Христина Иванова също от ПМГ „Вазов”. Тук стипендия от 255 лв. има и за 5-годишния Гебриел Делчев от ОДЗ „Пролет”. В направление „Спорт” стипендиите са 50 и най-високите са за Веселин Петров- 338 лв. и Нели Маринова- 319 лв., като и двамата са възпитаници на клуба по борба и ЕГ „Д-р Иван Богоров”.

Над 170 са били подадените заявления, разгледани от комисията, уточни Антоанета Шаркова. Тя отчете, че с всяка следваща година интересът към тези общински стипендии расте, като нарастват и сумите, които общината отделя за тази цел. Наредбата е от 2009 г., като в първите години сумата е 10 000 лв. През миналата тя бе 20 000 лв., а за тази вече е 25 000 лв.

Антоанета Шаркова и майката на едно от децата- Антония Узунова чуйте в приложения файл.