До средата на 2011 година касовите апарати свързани с НАП
До средата на 2011 година касовите апарати свързани с НАП / netinfo

Касовите апарати ще имат техническа възможност за дистанционна връзка с НАП до средата на 2011 година, според промените в Закона за данък върху добавената стойност, одобрени от Министерският съвет. Министърът на финансите трябва да направи съответните промени в Наредба за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти до 6 месеца след влизането в сила на измененията в закона. След това търговците ще имат още една година гратисен период, така че да приведат фискалните си устройства съгласно изискванията на нормативната уредба, информираха от НАП.

Дистанционното отчитане на дневните обороти от фискалните устройства е една от мерките на приходната агенция срещу сивата икономика. Когато това бъде въведено голяма част от търговските обороти ще бъдат извадени на светло. Ще се съкрати времето и подобри ефективността при дистанционното наблюдение на оборотите.

В хасковската дирекция на НАП за последните 4 години са регистрирани над 12 660 нови търговски обекти с общо 13 415 касови апарати.