Днес изтича срокът за документи за работа в Испания
Днес изтича срокът за документи за работа в Испания / Снимка: Интернет

Днес, до края на работния ден, изтича последният срок за записване на желаещите да берат ягоди в Испания, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Хасково. Интервюто за работа ще се проведе в периода 13-15 януари.

Работодателите предлагат брутно заплащане 39,48 евро на ден; нетното възнаграждение е 38,08 евро на ден (след внасяне на социални, здравни осигуровки и ДОД), заплащане на разходите за път до Испания, като цената на билета се удържа от първата заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако заетостта е до края на кампанията (около средата на юни). Работното време е 6 часа и половина дневно при шестдневна работна седмица, почивният ден е в зависимост от производителността и климатичните условия. Настаняването е в жилища близо до ягодовите полета.

Кандидатите трябва да са жени на възраст от 25 до 40 години, като до интервю се допускат и жени, родени след 1971 г. насам, т.е. надхвърлящи 40-те с 1 до 3 години. Трябва да имат опит в селскостопанска работа, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно.

След средата на февруари 2014 г. е очакваното заминаване на одобрените след интервюто.

Трудовите договори се подписват на място в Испания, като трябва да се има предвид, че пробният период, през който работниците могат да бъдат освободени без предизвестие, е до 15 дни. Опитът, придобит от работа в селското стопанство в България или в чужбина, е предимство.

Кандидатите трябва да заявят интерес за участие в интервю за работа в местното бюро по труда. Заявилите участие в интервюто ще бъдат уведомени за място, дата и час на интервюто от съответното бюро по труда.