Димитровград отбелязва Международната година на светлината
Димитровград отбелязва Международната година на светлината / Община Димитровград
Димитровград отбелязва Международната година на светлината
78661
Димитровград отбелязва Международната година на светлината
  • Димитровград отбелязва Международната година на светлината

Международната година на светлината и светлинните технологии 2015 отбелязва Димитровград с поредица инициативи. Организатори са общината и НАОП «Джордано Бруно». За днес програмата предвижда демонстрации на класически и съвременни светлинни явления и технологии от преподаватели и студенти на физическия факултет към ПУ «Паисий Хилендарски» от 14.30 ч. в камерната зала на КДК, където ще присъстват учители и ученици. За ученици от 5 до 12 клас бе и конкурсът за мултимедийни проекти по темата за международната година на светлината, победителите в който бяха наградени вчера. Сред гостите на церемонията бяха експертът по физика от министерството на образованието Валя Иванова и от регионалния инспекторат по образование в Хасково Живка Стайкова. Чуйте ги в приложения файл.

Димитровград отбелязва Международната година на светлината
netinfo

В първа възрастова група 5-7 клас на първо място е Христо Колев от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Черноконево, на второ място са класирани Диляна Спасова от ОУ "П. Славейков" и Стефан Захариев от ОУ "Алеко Константинов", на трето- Деница Михова от ОУ "Алеко Константинов". Поощрителна награда получи Велислава Колева от ОУ "Св. Св. Кирил и Методии".

Във втора възрастова група на първо място е Мерелин Али от ПМГ "Иван Вазов", на второ Мария Манолова от ЕГ "Д-р Иван Богоров" и на трето- Михаил Кирков от СОУ "Любен Каравелов".

Международната година на светлината и светлинните технологии е инициатива на Обединените нации, която цели повишаване на познанията за достиженията на науката за светлината и приложенията им,както и важността им за човечеството. Годината е обявена с резолюция, приета на 20 декември 2013 г. Присъединяват се много научни институции и ЮНЕСКО, участници от научни общества и съюзи, образователни институции, технологични организации, неправителствени асоциации и партньори от частния сектор – повече от 100 участници от 85 страни.