Дари Рождество! ин витро за Антоанета и Валери Стефанови
Дари Рождество! ин витро за Антоанета и Валери Стефанови / Личен архив на сем. Стефанови

 

Антоанета и Валери Стефанови от Димитровград на пръв поглед са обикновено средностатистическо семейство. Тя е безработна от юни месец, той е военен и пътува ежедневно до Стара Загора, където е работното му място. Заедно са от 5 години и в дома им е любов, хармония и разбирателство. В самото начало на връзката ни бяхме честни и откровени един с друг и споделихме за здравословния проблем, който и до днес е пречка пред единствената ни мечта- да бъдем родители, признават Валери и Антоанета. Знаем, че той засяга над 250 000 двойки в страната. Но при положение, че медицински способ за решението му има, не искаме да се примирим и откажем от възможността да имаме дете, категорични са те.

"Дари Рождество" ин витро за Антоанета и Валери Стефанови
netinfo

Затова още преди 5 години за първи път посещават клиника за ин витро процедури. Два от опитите, които правят там, плащат със собствени средства, което им коства близо 15 000 лв. Осигуряват ги с помощта на свои близки и банкови кредити, които изплащат и до днес.

Двата опита за ин витро не дадоха положителен резултат. Последваха още 3, финансирани от Фонда за асистирана репродукция, като това е лимитът му за семейства, като нашето. Единият бе успешен. При това, както често се случва - близнаци! Радостта ни трудно може да бъде описана с думи! Три месеца живяхме, окрилени от надежда и тръпнехме в очакване на нашите ангелчета. Уви… В третия месец по необясними причини ги изгубихме. Шокът и разочарованието, болката и отчаянието ни покориха за дълго. Затворихме се в дома си сами с болката, спомня си Антоанета.

"Дари Рождество" ин витро за Антоанета и Валери Стефанови
netinfo

С подадената ръка от нашите родители, от близките и приятелите ни, сега намерихме сили отново да опитаме. Времето ни притиска, защото неумолимо следва своя ход и с всяка изминала година шансовете да сбъднем своето Рождество, да имаме дете, да сме родители, намаляват. Затова събрахме строшената ни на парченца мечта и сили да я изречем на глас. Преодоляхме страховете си и сме готови да разкажем за своя проблем и своята болка. Не е лесно, но… вяра и надежда още имаме. Финансовите ни възможности се изчерпиха, признава още тя.

Много е чувствителна. Откликва на всеки зов за помощ, включва се във всички благотворителни инициативи, организирани тук, в Димитровград. Радва се на децата. На малката ни племенница. Като че ли това и помогна да се съвземе след болката, шока и разочарованието, когато загубихме близнаците. Беше на 26 октомври, преди 2 години. Помня дори часа, когато я закарах с тежък кръвоизлив в Пловдив и помня колко много плака тя тогава, разказва пестеливо Валери.

Антоанета обаче успява да надмогне болката и иска отново да опитат с ин витро. Този път, при считаните за най-добрите специалисти в страната- лекарите Стаменов, Шефкетова и Персенска в София. Одобрени са от тях за процедурата и дори имат насрочена дата- 22 февруари 2013 г. За целта обаче им е необходима непосилната за тях сума- 8 000 лв.

Зная го със сърцето си, усещам, че този наш последен шанс ще сбъдне мечтата ни и ще имаме своето детенце. Имам в себе си толкова много любов и толкова искам да му я дам, разказва Антоанета. Категорична, че има силите да издържи отново всички нелеки медицински процедури и физическата болка не я плаши. Готова е да я понесе в името на това да сбъднат мечтата си.

"Дари Рождество" ин витро за Антоанета и Валери Стефанови
netinfo

Окуражени от близките и приятелите ни се решихме да поискаме вашата помощ, мили хора! Да се обърнем към всички семейства, богати със своите деца! Към майките и бащите, бабите и дядовците, които имат своите рожби! Разчитаме на вашата доброта и съпричастност, за да съберем тези пари. Как да се откажа сама от единствената си мечта- да бъда майка? Как да зачеркнем сами едничкия шанс да бъдем родители, да дадем живот и да осмислим своя с усмивката на едно дете, казват Антоанета и Валери.

Познати и непознати, с които споделихме болката и надеждата си, откликнаха с желание да ни помогнат. Така се роди идеята и за първата ни благотворителна проява- концертът „Дари Рождество”, който организирахме в Деня на християнското семейство- 21 ноември, в спортна зала „Младост” в Димитровград, съвместно с Фондация „Подари усмивка”, подкрепата на община Димитровград, мотоклуб „Викингите” и безвъзмездното участие на: GRAND ILLUSION, SPIDER, UNDER BUILDING, формация STREET DUST, БЕТИНА И ДЕНИЦА, ЕЛЕОНОРА СТАЛЕВА и децата от Център за настаняване от семеен тип, които заедно с нас празнуваха първия рожден ден на центъра, допълват те. От продажбата пропуски бяха събрани 1 800 лв.

Семейството е открило и специална дарителска банкова сметка, средствата от която могат да бъдат ползвани само целево и преведени директно в болницата за ин витро процедурата. Декларирали сме, че ако събраните в благотворителната ни кампания пари се окажат повече от необходимите за нашето ин витро, то остатъкът ще бъде преведен от банката във Фонда за асистирана репродукция, увери Антоанета.

Дарителската банкова сметка е:

АЛФА БАНКА - КЛОН БЪЛГАРИЯ

IBAN : BG80CRBA98981030026291

BIC CODE : CRBABGSF

Антоанета Стефанова

Вярваме, че ще срещнем още  и още съпричастност! Че с подкрепата на много хора, със силата на тяхната доброта, човечност, милосърдие, добра мисъл, дума и щедрост, ще успеем да сбъднем мечтата си  за нашето ин витро Рождество! Благодарим на всички, които до този момент ни повярваха и са с нас! Дано чудото на Рождество се случи, когато не сме сами в надеждата си, завършват разказа си Антоанета и Валери.

И вярват, че с помощта на добрите хора тази история ще продължи с поне едно дете…