/ Георги Димитров
Православната църква "Свети Харалампий" в димитровградското село Черногорово отбеляза тържествено своята 160-годишнина на днешния си храмов празник.

Божият дом, който е най-старият на територията на Общината, се изпълни с миряни, а архиерейският наместник отец Георги Тодев отслужи празнична Света литургия. В чест на светеца - лечител и покровител на меда и пчеларите бяха осветени и 100 буркана с мед, които бяха раздадени на дошлите да се черкуват.

Храмът е издигнат на мястото на старо килийно училище, когато преди повече от век и половина местните хора, за да получат разрешение за строеж на църква, прибягват до хитрост и пишат на султана, че в селото има много гърци, за да разреши издигането на православен храм.

В селото по това време е нямало дори един грък, но местните получават разрешението с ферман на султан Абдул Меджит I да издигнат своя църква. Строежът ѝ започва през 1857 г. и е завършена през 1863 г.

Преди години с дарения бе възстановена старата ограда на храма и съхранен автентичният ѝ вид. Кметът на Община Димитровград Иво Димов подари на кмета на селото Живко Янков фотокопие на султанския ферман, с който се разрешава градежът на храма.
Валентина Стоева, БТА