Четирима полицаи от ОДМВР-Хасково наградени за професионалния им празник
Четирима полицаи от ОДМВР-Хасково наградени за професионалния им празник / netinfo

Четирима служители от Областната полицейска дирекция в Хасково получиха признание за съществен принос при изпълнение на професионалните им задачи и за проявена инициативност, съобщават от пресслужбата на дирекцията. Те бяха отличени от директора на ОДМВР-Хасково комисар Ангел Цанков по повод днешния професионален празник на МВР.

Първенците са главен инспектор Гроздан Крушков - началник РУП-Харманли; Димитър Янакиев - началник РУП-Свиленград; младши-разузнавач Валентин Райков - РУП-Ивайловград и Галя Георгиева - системен оператор в РУП-Харманли.

Добра професионална оценка за работата на своите служители даде Ръководството на ОДМВР-Хасково. Хасковската Дирекция е с 37,85% разкриваемост от началото на годината, което е над средния процент за страната - 31,73%. В сравнение с отчетното шестмесечие на 2013 г., процентът на разкриваемост е 27,85%.

От регистрираните 1305 криминални престъпления са разкрити 494, срещу 1361 за периода през първото шестмесечие на 2013 г., с 379 разкрити, т.е. има увеличение на разкриваемостта, а същевременно намаление на регистрираната престъпност.

И тази година структуроопределящи са имуществените престъпления - 834, от които разкрити 269 или 32,25% разкриваемост. В сравнение за същия период на миналата година те са 870, а процентът им на разкриване е 21,49%. Престъпленията срещу личността запазват тенденцията да са с нисък дял. За отчетната година няма регистрирани убийства. Остават с неустановен автор прегазвания в Хасково и Димитровград.

Регистрирани са три изнасилвания, всички са с известен извършител. Приключила е работата и са изпратени на прокуратурата други два случая на изнасилване от 2013 г.

През 2014 г. на територията на ОД МВР-Хасково са извършени 15 грабежа срещу 31 за 2013 г. Приключена е работата по пет от тези грабежи. По другите грабежи извършителите на престъпленията са установени, но не е приключила работата по досъдебните производства. Допълнително са разкрити 14 грабежа извършени през 2013 г.

Общото количество на конфискуваните безакцизни цигари за отчетния период е 1 160 420 къса и близо 70 кг тютюн.

Заловени количества наркотични вещества от служителите на ОДМВР-Хасково са 70 кг кокаин, 25 кг хероин, 115 стръка канабис и близо 3800 грама суха листна маса, 33 таблетки амфетамин и 37 грама от същото вещество, за които има образувани 51 досъдебни производства.

От 10 февруари до момента резултатите от битовата престъпност са обнадеждаващи. Разкрити са 130 престъпления, станали на територията на малките населени места и са задържани са 147 лица. В тази връзка са образувани са 81 досъдебни производства, 63 - бързи производства и две незабавни производства. Съставени са 367 акта по ЗДвП и 362 фиша. Униформените са връчили 35 предупредителни протокола и 19 разпореждания.

За шестмесечието разследващите полицаи са образували 1695 досъдебни производства, от тях 123 бързи и 8 незабавни, или два пъти повече в сравнение със същия период на изминалата година.

В навечерието на 5 юли - професионалният празник и 135-годишнината от създаването на МВР, комисар Ангел Цанков честити празника на служителите от Областната дирекция като им пожела здраве, бодрост и професионални успехи.