Бурният вятър счупи клони и бутна дървета в някои райони на страната. Освен в Хасково подобен инцидент имаше и в Благоевград, откъдето е снимката
Бурният вятър счупи клони и бутна дървета в някои райони на страната. Освен в Хасково подобен инцидент имаше и в Благоевград, откъдето е снимката / БГНЕС
Опасният вятър в Хасково нанесе поражения върху саниращ се блок в града. Сградата се намира на ул. „Цар Калоян”. Бурята е отнесла предмети и строителни материали, ползвани за санирането на блока. Голяма част от тях са паднали върху пътното платно. Наложило се е улицата да бъде превантивно затворена. При инцидента няма нанесени тежки поражения върху жилищата в сградата. Информиран е техническият ръководител на обекта, като би трябвало тази сутрин той да е отстранил материалите от пътя.

Вятърът е нанесъл поражения на предпазните мрежи и найлони и върху други саниращи се жилищни сгради в Хасково. Слушатели на Дарик радио сигнализираха, че поставените найлони върху покрива на бл.53 на ул. "Стара планина" са разкъсани от вятъра.  

Оранжев и жълт код за дъжд и вятър, вижте къде

Малко след 21.00 часа вечерта е спрял токът във вилната зона на кв. "Орфей" . Причината е, че вятърът е съборил голямо дърво върху електрически стълб. Няколко часа е отнело отстраняването на повредата, като вече електроподаването в района е възстановено.

По непотвърдена информация снощи е имало заседание на службите, ангажирани с набелязването и прилагането на превантивни мерки за защита на населението заради лошото време. То е продължило до 0.30 часа през нощта.   

По данни на метеорологичната обсерватория поривите на вятъра са от около 17 м/сек. Той се класифицира като бурен и опасен. Температурите са високи, като през цялата нощ не са паднали под 16 градуса. 

заради очакваното влошаване на времето бе свикан и областният кризисен щаб в Хасково снощи. Вече е въведен в действие Областния план за защита при бедствия в част "Защита при наводнения". За начало на изпълнение на дейностите по овладяване на извънредната ситуация се счита от 9.00 часа днес. 

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg