Борисов и Плевнелиев откриват железния път Пловдив-Димитровград
Борисов и Плевнелиев откриват железния път Пловдив-Димитровград / Darik News, архив

Железопътната отсечка Пловдив-Димитровград ще бъде открита официално днес от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Официалните лица, заедно с гостите, ще тръгнат с влак от гара Караджалово и ще пътуват до гара Катуница, където в 10.30 ч. ще бъде официалната церемония, информират от транспортното министерство.

По време на церемонията ще бъде връчен и акт 16 за трасето. Обектът Пловдив - Димитровград е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница“. Той предвижда оптимизация на цялото трасе за скорост от 160 км/ч. Общата стойност на инвестициите по линията са в размер на 160 млн. евро, осигурени от предприсъединителната програма ИСПА и национално съфинансиране. Останалите отсечки се реализират по Оперативна програма „Транспорт”.

Като част от този проект предстои в Димитровград това лято да бъде съборен старият и изграден нов жп надлез по бул. "Трети март".