Близо 22 000 лв. от такса за опаковки събра екоинспекцията в Хасково
Близо 22 000 лв. от такса за опаковки събра екоинспекцията в Хасково / netinfo

21 786 лева са постъпили в Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда от заплатени такса опаковки от началото на годината досега. Това са близо три пъти повече средства внесени от продуктова такса в сравнение със същият период на миналата година. Ръстът в събраните средства, които след това се разпределят за дейности по управление на отпадъците, се дължи на засилените проверки от страна на РИОСВ - Хасково.

Всички тези средства са заплатени от 45 дружества и еднолични търговци,  развиващи своята дейност на територията на областите Хасково и Кърджали. Общо 71 са проверените до момента фирми производители и вносители на опаковани стоки, които са задължени да заплащат такса за опаковки. От тях едва 26 имат сключен договор с една от лицензираните у нас организации, които рециклират и/или оползотворяват масово разпространените отпадъци от опаковки.

Тенденцията по-голямата част от проверените фирми, дружества и предприятия да не членуват към организация за оползотворяване на отпадъците от опаковки се запазва, коментират от екоинспекцията.  

Събраните средства от продуктовата такса се разпределят за дейности като  въвеждане на разделно сметосъбиране, проектиране и изграждане на депа,сортировъчни инсталации,закупуване на сметосъбирачна техника и съдове за смет.