Благотворителна кауза за Голяма Богородица в църквата на Димитровград
Благотворителна кауза за Голяма Богородица в църквата на Димитровград / DarikNews

"За Голяма Богородица приготви и дари" е мотото на благотворителна инициатива, която организират жените общински съветници от групата "Да за Димитровград", с подкрепата на църковното настоятелство на храма „Св. Димитър”. Акцията е насрочена за тази събота - 15 август, от 10 часа, в двора на димитровградската църква. Приготвената от домакините храна ще бъде осветена в храма и след това раздадена от църковното настоятелство на нуждаещи се. Могат да се носят пити, баници, плодове и др. Организаторите са отправили покани и към различни местни фирми, търговски обекти и заведения да се включат. Денят на Богородица е един от 12-те големи християнски празници и е хубав повод да се обединим за една добра кауза, коментира Калина Монева. Тя разказа, че идеята се родила спонтанно, след като от църковното настоятелство споделили, че има много хора, които се нуждаят от хляб и надежда.  Разбира се, няма да ги нахраним с този еднократен акт, но се надявам една такава инициатива да се превърне в традиция за димитровградската църква, коментира председателят на местния парламент Стефан Димитров. По-важно е, че това не е просто дарителска кампания, а такава, в която всеки желаещ участва включи лично- с нещо, приготвено от самия него. От фирмите питат колко пари трябва да дадат. Не става въпрос за пари, а за храна и продукти, които църковното настоятелство ще има грижата да стигнат до нуждаещите си, обясни Димитров.

Благотворителна кауза за Голяма Богородица в църквата на Димитровград
netinfo

С апел към жените от община Димитровград да се включат за каузата и да донесат в събота сутринта нещо приготвено от самите тях в църквата, се обърна и председателят на съветническата група Катя Панева.

 

На 15 август, в двора на храма "Св. Димитър", ще звучат и църковни песни, посветени на Богородица, които ще представи хорът за църковно пеене на читалището в с. Крум, съобщиха на пресконференция организаторите на благотворителната акция. Тази седмица всеки ден от 16 ч. в храма "Св. Димитър" има църковна служба.