бежанци
бежанци / БГНЕС
Бившият съпруг на фолк певицата Емилия – Красимир Димов – Бойса от Свиленград е арестуван след голяма полицейска акция, научи Дарик радио. Докато е провеждана операция по линия на пресичане на незаконни мигранти, полицаи се натъкнали на доказателства за кражба на трактор. Запознати казват, че машината е била задигната преди десетина дни от земеделски производител и затова са арестували Бойса за 72 часа. Новата селскостопанска машина е открадната преди 10 дни, твърдят запознати.
 
Иначе за операцията от ОД на МВР Хасково съобщиха официално, че реализацията е в рамките на предприетата от служители на РД „Гранична полиция“- Елхово и Смолян и ОДМВР-Хасково специализирана полицейска операция по противодействие на опити за незаконна миграция през българо-гръцката и българо-турската граници, установяване на чужди граждани, незаконно пребиваващи в граничната зона на област Хасково. Операцията е осъществена при интензивен обмен на данни между трите структурни звена на МВР и под наблюдението на Районна прокуратура - Свиленград. За целта били излъчени гранични полицейски наряда от ГПУ Ново село за наблюдение на държавната граница, а съвместни екипи предприели проверки на лица и автомобили, хотели, хостели, заложни къщи и селскостопански постройки, бунгала и други места, където е възможно укриването на незаконни мигранти.

В хода на действията вечерта на 26 септември, в землището на с. Мезек, било засечено незаконно преминаване на държавната граница. В района униформените забелязали два автомобила, движещи се към вътрешността на страната – „Мерцедес“ и „Форд Галакси“. След предприето преследване на колите автопатрули на ГПУ-Ново село и ОДМВР–Хасково спрели мерцедеса в землището на село Сива река и задържали водача – 33-годишен старозагорец. В автомобила били установени 17 чужди граждани – мъже, жени и деца, по техни данни иракски граждани. При последващите оперативно-издирвателни действия е установен  и задържан като съпричастен към случая и вторият водач – 23-годишен мъж от гр. Гълъбово. Във Форда му били открити още 19 чужденци, които също се представили за иракчани.
Двамата шофьори и нелегалните чужди граждани са задържани. Образувани са досъдебно производство по чл.281 от НК и бързи производства по чл. 279 от НК.  Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

В хода на специализираната операция, служителите от ОДМВР Хасково са проверили общо 492 МПС, 745 лица, 33 заложни къщи. Обект на контрол са станали и 53 хотели и къщи за гости, 25 търговски обекта и 28 стопански постройки. В тази връзка са съставени 94 фиша, 29 акта, задържани са 3 лица и са образувани 2 досъдебни производства.  В условията на операцията е задържан и 41-годишен свиленградчанин, познат на органите на реда, за противозаконно отнет трактор от с.Студена. С постановление на наблюдаващия прокурор е приведен в следствения арест с мярка на задържане до 72 часа.