Антимафиоти проверяват Георги Иванов, градоначалникът им отговаря на 7 400 страници
Антимафиоти проверяват Георги Иванов, градоначалникът им отговаря на 7 400 страници / netinfo

Хасковските антимафиоти разследват кмета на общината Георги Иванов. Проверката е по жалба на общинските съветници Димитър Шалапатов, Радан Чолаков, Иван Александрвов и Стефан Бозалиев от лятото на 2006 година. Тогава разследване на имущественото състояние на градоначалника е извършила икономическа полиция. Проверката е приключила без констатирани закононарушения. Сега преписката е възобновена от Касационна прокуратура и чрез прокурора от хасковската окръжна прокуратура Петър Мидов е възложена на РЗБОП, съобщи днес кметът Георги Иванов.

Антимафиотите са изискали подкрепени с документи отговори на редица въпроси. Сред тях са решенията и документацията за продажбите на бутиците над реката, на ресторант „Република”, на „Общински пазари” и за ремонта на площадка „Спартак”. Поискана е информация за командировките и отпуските на градоначалника, както и за условията и процедурите за издаване на строителни разрешения.

Отговорите на всички въпроси се съдържат в подготвените от общинска администрация 7 400 страницици, които ще бъдат изпратени на проверяващите. В папките са и копия на всички издадени разрешителни за строеж от общината в разследвания период, както и пълната информация за постъпилите дарения, общата им стойност и отчет за изразходването на дарителските средства.

Възобновяването на миналогодишната преписка Георги Иванов определи като поредния предизборен ход на опонентите си, като подчерта, че определеният краен срок на проверката е 4 ноември, а дни по-рано ще се проведе първият тур от местния вот и допълни, че в момента се проверяват също всички членове на семейството му и близки проятели. Градоначалникът припомни, че всички продажби на общински имоти от 1999 до тази година вече са проверени от Сметната палата и ревизията на общината приключи с официален доклад без констатирани нарушения, заяви, че всеки дарител на кметството получава съответното свидетелство и документ за внесените пари и задочно попита вътрешния министър Румен Петков защо вместо с наркотрафикантите, контрабандистите и крадците в региона РЗБОП се занимава в кмета на Хасково.