5-месечно кърмаче почина в инфекциозното на МБАЛ-Хасково
5-месечно кърмаче почина в инфекциозното на МБАЛ-Хасково / Darik News, архив

5-месечно бебе е починало рано тази сутрин в инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково. Детето е прието в спешното отделение на болницата около 17 ч. вчера в изключително тежко и типично неясно септично състояние. Предполага се- вследствие на ентерит- остро възпаление на тънкото черво. То е било с токси-инфекциозен шок, с белодробна инфекция, с полиорганна недостатъчност и нарушено съзнание, съобщи заместник-директорът на болницата д-р Мариян Запрянов. Веднага са започнали реанимационни мерки, като за живота на бебето са се борили лекари от инфекциозно и интензивно отделение плюс консултанти от Пловдив. Измененията в организма обаче, са били необратими и усилията им са били напразни. Такива състояния се развиват мълниеносно, коментира д-р Запрянов.

Аутопсията на този етап не може да даде отговор какви конкретно са причините за смъртта на бебето. Предполага се, че е вирус, предвид това, че състоянието му се е влошило изключително скоротечно. Очакват се резултатите от взетите микробиологични и хистологични изследвания. Микробиологичният анализ ще има ориентировъчен резултат утре, а окончателен- в понеделник.

Бебето на име Анета Стоянова, е било кърмаче, четвърто дете в семейството на Марияна и Делян Стоянови от Хасково. С типичните за летните вируси симптоми- повръщане, разстройство и температура, е било ден преди да постъпи в спешното заедно с майка си. Състоянието му се влошило и тогава потърсили лекарска помощ. Няма данни за друго болно дете в семейството.

След смъртния случай тази сутрин, тъй като семейството е многодетно, социалната служба започва проверка дали децата са били добре обгрижвани. Към момента няма  сигнали, че родителите им не са полагали грижи за тях.