2 комисии по булдозерите, съсипали светилище
2 комисии по булдозерите, съсипали светилище / netinfo
Окръжна прокуратура – Хасково не е сезирана по случая с унищоженото археологическо находище в местността Данабунар край Любимец. До края на деня очакваме сигнал от полицията или от Главна прокуратура, можем да започнем разследване и по материали в медиите, каза за Дарик радио председателят на местната обвинителна колегия Иван Ванчев.

Според ръководителя на разкопките Васил Николов, началник на Археологическия институт, със случая се занимават две комиси- екип към Министерство на културата и работна група на Изпълнителна агенция “Пътища”, отговорна за инцидента. Резултати от дейността им до момента не са известни.

1600 кубически метра културен пласт, намиращ са на около един километър от левия бряг на река Марица са били изровени със земекопна техника в дните след 18 октомври. Отделно, булдозери са минали през останалата територия на светилището и са потъпкали находките.

Имало е договореност между археолозите и строителите за изчакване до поставянето на подпорна бетонова стена.

Освен това, за да не пречат на инвестиционните планове, през летните месеци екип от 18 археолози с 80 работника са разчиствали терена, за да осигурят поисканата от Агенция “Пътища” отсечка по трасето на автомагистрала “Марица”.