/ Дарик радио, Хасково
Над 1 млн. лв. данък дивидент внесоха десет дружества от региона след извършени проверки от ревизорите от хасковския офис на Националната агенция за приходите. Фирмите бяха инспектирани, тъй като бяха декларирали  пред НАП, че имат в наличност по касите си суми в особено голям размер.
 
Проверките на НАП на касовите наличности започнаха през септември миналата година и обхванаха 1300 фирми в цялата страна, които бяха посочили в счетоводните си баланси, че държат в каса суми над 1 милион лева. Съмненията на данъчните бяха, че като декларират големи суми пари в кеш, фирмите избягват плащането на данък дивидент, а вместо това извършват счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на инспекторите се засилваха и от факта, че съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.
 
След приключване на проверките в Хасково, десетте фирми разпределиха дивидент от 21,9 млн. лв. и внесоха в бюджета допълнително начислен данък в размер на 1 105 136 лева. Тъй като някои от дружествата имат функциониращи повече от 1 обект в различни градове на страната, за да се гарантира резултат от контролните действия, ревизорите от НАП в Хасково извършиха преброяване на касовите наличности във всички търговски обекти едновременно. Така се предотврати манипулиране на наличностите и точност в засичането на касите.