Засилва се интересът на габровци към безплатното саниране на многофамилните жилища
Засилва се интересът на габровци към безплатното саниране на многофамилните жилища / БГНЕС

Засилва се интересът на габровци към безплатното саниране на многофамилните жилища, пише вестник "100 вести" днес. Според изданието, изводът се налага от справка на Община Габрово за напредъка на Националната програма за енергийно обновяване на домовете. Статистиката сочи, че към 15 април 2016 г. запитвания за условията за кандидатстване по програмата в Областния информационен център са направили 142 души, а за цялата 2015 година – 194.

Извънредни мерки и в Габрово заради зараза

От сряда се въведоха извънредни мерки срещу заболяването заразен нодуларен дерматит и в Северна България, съобщава вестникът. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна.

Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни. Всички животни, болни от болестта заразен нодуларен дерматит, както и контактните с тях животни в селата Воден и Черногорово се умъртвяват по хуманен начин и ще бъдат загробени, за да се намали рискът от разпространение на болестта в страната.

19 април 1947 година е кървавият ден в досието на Зелената попадия, припомня вестник "100 вести" и припомня как са постъпили комунистическите власти с народната представителка от Земеделската партия на тази дата.