ДГ Дъга
ДГ Дъга / Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране

В детска градина „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”. Залата е част от проекта „Детският свят  отвътре-навън”, който има за цел подсигуряването на среда, в която децата да се развиват хармонично и според собственото си темпо и индивидуални потребности.

На откриването присъстваха официални гости – Доц. Д-р Милена Бръчкова, ръководител Катедра „Психология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, студенти от Студентски клуб по Психология „Доц. Д-р Илия Стойков” към ВТУ, както и водещата на телевизионно предаване Светлана Кацарска.

Поканени бяха родителите  и децата от детската градина, които получиха възможността  да се запознаят подробно с  предназначението и ползата от  проекта. Децата, от своя страна, с радост и интерес разгледаха  залата и веднага проявиха  желание да играят в нея.

ДГ Дъга
Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране

Залата за релационна психомоторика е най-новото иновативно въведение в ДГ „Дъга”. Детската градина е единствената в града, която ще предложи на децата това място, където те свободно могат да намират път към другарчетата си и да се почувстват уверени и можещи. В залата децата сами могат да определят играта и ролите си, като спазват няколко основни правила, а целият този процес, ще бъде наблюдаван от специалист или учител, за да бъдат разпознати нуждите на всяко дете и да бъде то подпомогнато в намирането на неговото специално място в детската група.

ДГ Дъга
Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране

Залата ще бъде посещавана от деца на малки групи, като участниците ще бъдат събрани заедно след наблюдение и обсъждане между учителите, психологът на детската градина, директора и родителите. Така всяко от децата ще може да получи своето „специално място”. Ползите от посещенията на залата са много, като основни са: превенция на агресивни прояви, играждане на времеви и пространствени ориентации, които помагат на децата да се справят с границите в живота, специално място за всяко едно дете, за да се чувства то комфортно в детската група и обществото.

Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране
Светлана Кацарска и Красимира Колева

Всички изброени фактори правят това ново място уникално , то помага на децата да извървят сложния път към изграждане и развитие като здрави, независими и можещи личности.