/ iStock/Getty Images
Възрастни и бедни хора от Габрово, както и от селата, ще получават безплатна храна и през август. Срокът на социалната услуга по целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация" е удължен до 31 август. Това съобщи Миглена Въгленова от общината.

По програмата в домовете си безплатен обяд получават 200 души - възрастни над 65 години, хора, които са в неравностойно положение, имат ниски доходи или са с увреждания. В целевата група са и лица, които заради ограниченията, свързани с коронавируса, не могат да осигурят прехраната си. Допълнително ще бъдат отпуснати още 15 080 лева от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане. Така общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта става 48 720 лева, обясни Въгленова.

Услугата започна на 1 май, а крайният срок беше до 24 юли. Обядът включва супа, основно ястие, хляб и десерт веднъж седмично. Доставя се ежедневно до дома на потребителите в работни дни. Хората получават и съдействие за закупуване на хранителни продукти, вещи от първа необходимост и лекарства - с техни средства или с пари, извън проекта.
БТА