/ ПП ГЕРБ
Общинските съветници от ГЕРБ и членове на Предприемачи ГЕРБ Владимир Влаев и Кирил Динков участваха в дискусия за икономическите перспективи пред България. Форумът бе организиран съвместно от Предприемачи ГЕРБ  и Фондация „Ханс Зайдел“ и се проведе във Велико Търново.

Той бе открит от председателя на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова. „Като предприемачи най-добре знаем, че ролята на Европа за развитието на българския бизнес е значителна. Освен финансовата помощ през фондовете, ползите от ЕС се измерват и през свободното движение на стоки и услуги, хармонизирането на законодателството, намаляването на бюрокрацията при търговия с други държави и достъпа до 500 милиона потребители в целия ЕС“, коментира Валя Чилова.

Съветници от ГЕРБ участваха в празника на село Гъбене

Анализ на състоянието на световната икономика направи по време на форума бившият финансов министър Симеон Дянков, директор на Института за финансови пазари към Лондонския университет по икономика. Дянков коментира икономическия ръст в САЩ, перспективни пазари като Индия и Тайланд, икономиката на Китай и Русия, а също „Брекзит“ и възможните последствия от предстоящото след седмица гласуване в английския парламент за излизане на страната от ЕС. „Дори и Великобритания да не излезе от ЕС, това ще създаде поне още няколко години несигурност, което вече се вижда в икономиката на страната и в някои държави с голям износ към нея“, коментира експертът.

Относно икономическите перспективи пред България Симеон Дянков коментира, че инфраструктурата влияе на развитието на бизнеса, дори много повече отколкото са си представяли в първото правителство на премиера Борисов, в което той бе министър и което изведе инфраструктурното строителство като приоритет.

„Ако има перспектива за бизнеса, има перспектива и за хората“, обобщи Дянков. По думите му, много е свършено за инфраструктурата през последните десет години. Той припомни икономическия растеж и изгодите за жителите на Южна България след завършването на „Тракия“.

Симеон Дянков коментира също, че от гледна точка на реалната икономика, университетите трябва да се превърнат в среда за подготовка на кадри за истинския бизнес.

Общинските съветници от ГЕРБ-Габрово Анчо Анчев и Димитър Димитров поздравиха жителите на село Новаковци

На форума във Велико Търново присъстваха също Зафир Зарков от националното ръководство на ПГЕРБ, регионалният координатор на структурата на предприемачите Атанас Парушев, областният управител проф. Любомира Попова, както и представители на различните бизнес сфери от целия регион.