В продукцията на две български месопреработвателни предприятия открито конско месо
В продукцията на две български месопреработвателни предприятия открито конско месо / Sofia Photo Agency

Четири са положителните проби от 25-те изпратени за ДНК анализ за установяване нa нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко, информират от Българската агенция по безопасност на храните.

Във връзка с констатирано нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко в редица продукти на пазара на Европейски съюз, България, като страна членка трябва да изпрати 100 проби за ДНК анализ до края на месец март, за установяване на нерегламентирано наличие на конско вместо телешко месо.

Резултатите от първите 25 проби от продукти произведени в България, показват нерегламентирано наличие на конско месо в 4 от пробите (четири продукта от две месопреработвателни предприятия).

Предприятията са „Мес ко" - Петрич и „Бони" - Карлово, съобщиха за Дарик от Агенцията по храните. Те ще бъдат глобени с по 10 000 лева за това, че не са посочили на етикетите, че продуктите съдържат конско месо.   Българската агенция по безопасност на храните проверява доставчиците на суровините, за да се установи нарушителя. Продуктите не са опасни за човешка консумация, но въпреки това, всички налични партиди се изтеглят от пазара, тъй като продуктите подвеждат потребителя.

Българската агенция по безопасност на храните подготвя информационна нотификация до страните членки, чрез системата RASFF (информационна - не касае безопасността на храните).