Уточняват алгоритъма за получаване на възстановителна помощ
Уточняват алгоритъма за получаване на възстановителна помощ / Областна управа
Уточняват алгоритъма за получаване на възстановителна помощ
62644
Уточняват алгоритъма за получаване на възстановителна помощ
  • Уточняват алгоритъма за получаване на възстановителна помощ

В  Габрово и Трявна все още има проблеми с електрозахранването. Усилено се работи за отстранявне на авариите и броят на селата без ток  намалява. В Тревненско те са 10, като се очаква до края на деня да се възстанови електрозахранването в оше 4. В  Габрово електрозахранването е възстановено към всички селища, но им множество аварии по мрежата за ниско напрежение.  Над 500 души са преминали през Приемната за граждани в сградата на общинската администрация от откриването й до сега. 75 са исканията за възстановителна помощ, а  55 подадени молби за еднократна помощ в размер до 325 лв.  Днес в областна управа се състоя среща на представитиелите на общините със секретаря на Межуведомствената комисия Людмил Върбанов за уточняване на процедурата за кандидатстване за възстановителна помощ от пострадали граждани. 

 „Преди всичко трябва да стане ясно, че в правилника не е изрично указана  възстановителната помощ - държавата се намесва, ако щетите са твърде големи, защото това са средства от републиканския бюджет. Държавата отпуска възстановителна помощ на граждани, за които е записано в Конституцията, че тя се грижи изрично за тях, т.е. граждани под особена закрила или такива, които със собствени сили и средства не могат да се справят." - уточни Върбанов.

„Подходът при бедствени ситуации е един и същ" каза секретарят на Комисията и допълни, че се започва с уточняване адреса на сградите, за да се отделят тежките поражения от средните и леки повреди по жилищата на гражданите. Обикновено се сформира общинската комисия, назначена със заповед на кмета на съответната пострадала община, в състава на която участват специалисти, които да съдействат или да анализират информацията, която се изисква по правилник. А по правилник се изисква преди всичко изясняване собствеността на сградите, но само на жилищните такива, без прилежащи към нея например стопански  постройки;  данъчни удостоверения, както и при по-големи щети се проверява законността на сградите с акт за търпимост или строително разрешение.

Като важен акцент беше откроен въпросът с оценителите, който  беше определен от Върбанов като едно от слабите звена, и даде пример със земетресението, където се оказа че са привлечени оценители, които не са регистрирани в Камарата на независимите оценители и това съответно рефлектира върху оценките.



--