Уебсайт за 10 000 евро получава ДХС, при масова подкрепа от публиката
Уебсайт за 10 000 евро получава ДХС, при масова подкрепа от публиката / netinfo

С уебсайт на стойност до 10 000 евро има шанс да се сдобие Дома на хумора и сатирата в Габрово. За целта културната институция трябва да впечатли Захари Бахаров, Миленита, Ники Кънчев и останалите участници в жури на "Културата онлайн". Масовата подкрепа с гласуване от публиката има 50% тежест в определяне на победител в обявената от "Културата онлайн" инициатива.

В "Културата онлайн" могат да се включат артисти, писатели, художници, а също така театри, музеи, галерии, библиотеки, читалища и др. Победителят получава убесайт на стойност до 10 000 евро.

ДХС е заявил своята кандидатура в посочения срок до 10 юли. Процесът на гласуване продължава до 12 август, а през септември ще бъде обявен победител.

Журито и публиката имат равна тежест в определяне на кандидат №1. Захари Бахаров, Миленита, Ники Кънчев, Георги Костов, Симеон Цеков, Начо Стригулев, Тихомир Иванов и Светлин Желев са членовете на журито.

Подкрепа за ДХС, може да се даде на сайта - http://coolture.info/#section2.

Домът на хумора и сатирата мотивира своето участие така:

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово е културна институция с 41-годишна история, която събира, изучава, показва и полуляризира образци на съвременното хумористично – сатирично изкуство от цял свят; провежда международни и национални конкурси в областта на хумора и сатирата в изобразителните изкуства и българския фолклор; поддържа контакти с творци и сродни институти от 72 страни по света; разполага с богат основен фонд , от който се организират разнообразни изложби.

-Каква е основната причина да вземете участие в инициативата?

- Хармонизиране на българската култура с бурното развитие на съвременните високи технологии; наличието на богато културно наследство в България (което е извън популярните туристически обекти), почти непознато по света.

- Смятате ли, че изграждането на Ваш сайт би спомогнало българската култура? Ако да, то по какъв начин?

- Изграждането на нов и атрактивен сайт на първо място ще увеличи броя на по-нетрадиционните туристи и любители на специализирани музеи по света; на второ място ще привлече повече участници в международните конкурси, които се организират от Музея „Дом на хумора и сатирата”; на трето място ще затвърди позициите на институцията като една от най-дълго просъществувалите в областта на хумора и сатирата по света, а това индиректно е червена точка за българската култура