Търси се вариант за целево финансиране на спорта в Общините
Търси се вариант за целево финансиране на спорта в Общините / Дарик Габрово

 

Обща формула за финансиране на спорта ще търси Министерството на физическото възпитание и спорта, заедно с Общините. В тази връзка предстои среща с Регионалното сдружение на Общините. Това информира в Габрово зам.-министърът Иван Ценов, който беше в града за церемонията по награждаване на най-изявените спортисти и треньори на годината.

Заместник-министърът уточни, че това не означава, че държавната власт ще се бърка на Общините. Идеята е Министерството да предложи на Общините възможност за целево финансиране, което да бъде или на жител или процент от бюджета. Предстои формулата да се прецизира и да се съгласува с Регионалното сдружение на Общините.

Идеята е справедливо да се разпределят целеви средства от държавата за развитието на спорта в Общините. Ценов уточни още, че Министерството на физическото възпитание и спорта трудно би могло да се справи с масовия спорт ако не е помощта от Общините, затова е важно да се намери начин да се регулира финансирането на масовия спорт от общинските бюджети.