Три вечерни паралелки ще се разкрият от новата учебна година
Три вечерни паралелки ще се разкрият от новата учебна година / netinfo
Три вечерни паралелки ще бъдат разкрити от новата учебна година в Габровска община. В тях ще се обучават лица, които не са успели да завършат 8-ми клас.

От регионалния инспекторат по образование уточниха, че няма възрастови ограничения за записване в групите, освен това се допуска по-голям брой на учениците в тях. Предложението е в две от паралелките да се получава 2-ра степен професионална квалификация, съответно за машинен техник и работник в строителството, а в третата – първа квалификационна степен за готвач. Специалностите са избрани в зависимост от материалната база и кадровата обезпеченост на професионалните гимназии, към които ще се разкрият. Най-важният аргумент обаче е била нуждата от такива кадри в Габровско.

Държавният план-прием за новата учебна година вече е утвърден. Напълно са удовлетворени желанията на общините и училищата от областта, като са отпуснати допълнително 5 паралелки. Това каза за Дарик началникът на регионалния инспекторат по образование Ангелина Дъбнишка. Според нея паралелките са много за намаления брой ученици, но сега е моментът да се докаже кое училище е по-достойно да осъществява прием. За пръв път се залага на конкуренцията между учебните заведения, добави още Дъбнишка.