Хоталич
Хоталич / Община Севлиево

Фестивал на историческото наследство ще се проведе в средновековната в Севлиево на 8 и 9 септември. Организаторите съобщават, че за първи път в рамките на една мащабна реконструкция ще се съберат всички етноси, формирали българската нация и култура. Траки, скити, готи, хуни, римляни, славяни и аспарухови българи ще дефилират по улиците на града и ще демонстрират своите бит, култура, занаяти и воински умения.

Всеки посетител може да се включи в шествието със собствено антично или средновековно облекло, изготвено според личните му познания и фантазия, както и да участва в конкурса за най-атрактивен костюм. 

Фестивалът ще вдъхне нов живот на средновековната крепост Хоталич. 
 

Хоталич
Община Севлиево, крепостта Хоталич


Гладиаторски боеве и голямата битка на народите ще предадат допълнителен колорит на събитието, а в специалните школи за подготовка на деца, малките любители на историята и военното изкуство ще могат да опитат стрелба с лък и бой с меч. Гостите на фестивала ще имат възможността да се запознаят с Римското съдебно дело и медицина. Няма да бъдат пренебрегнати и почитателите на кулинарното изкуство, които ще могат да усетят вкуса на античността, който (макар и различен в много отношения от днешните ни разбирания) е все така изискан и предназначен да задоволява капризите на изтънчени познавачи. Ще се отдаде заслуженото и на Дионисий, който през септември е в своята стихия.

Историята ще бъде живо пресъздадена от времената на траките, римското нашествие и установяването на легионите, метаморфозите на империята, преселението на народите, докато се стигне до България на Кубрат и Аспарух. На едно място ще могат да се видят тракийски пелтасти, римски легионери, готски, скитски и хунски бойци и български конници. Воини, които в период от над 1000 години са се сражавали по бойните полета на Мизия, Тракия и Македония, за да ни оставят в наследство изобилие от археологически находки, култура и в крайна сметка, чрез гените си – себе си.

Финалът на двудневния фестивал на историческото наследство „Хотали" е запазен за рок титаните от група „Конкурент“ и за момчетата от „Оратница“, чиято оригинална интерпретация на български и балкански традиционни мотиви, пречупени през електронните модерни стилове и примесени с вокалното майсторство на византийското църковно пеене ще завладеят сърцата на всички посетители.