Предприятие за производство на трaдиционни български сурово-пушени колбаси и деликатеси на фирма “Тандем” беше открито днес в Габрово. В него дъщерната фирма “Тандем-Габрово”, чиито управител е Радослав Блажев, произвежда осем продукта – луканка, суджук, сушеница, луканков колбас “Стара планина”, пастърма, филе “Елена”, врат Тракия и роле Трапезица. Блажев е и собственик на изцяло обновената сграда на бившето предпиятие “Айви – Габрово”.
“Това е първото в България сдружение между две фирми от месопреработвателния бранш след влизането ни в Европейския съюз”, каза Блажев. Компанията е предприела и стъпки за регистрация на габровска кайзер-пастърма като наименование с географски произход.
Собственикът на “Тандем” Кирил Вътев добави, че фирмата работи по съвместен проект с учени от Софийски университет за изолиране на микроорганизмите, характерни за Габровския регион и благоприятстващи развитието на този тип продукти.