Съвети за недопускане на пожари
Съвети за недопускане на пожари / netinfo

75 пожара с материални загуби и 252 пожара без материални щети -в сухи треви, комини и контейнери за отпадъци, са възникнали на територията на Габровска област за миналогодишния отоплителен сезон.

Във връзка с тези данни, ръководството на Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” дава препоръки за недопускане на пожари през есенно-зимния период. Сред най-важните от тях са използването на обезопасени отоплителни уреди, както и да не се оставят без надзор включени и запалени нагревателни съоръжения.

Специалистите съветват още отоплителните уреди да се монтират на безопасно разстояние - минимум на 80 см. от горими и трудно горими материали. Зиданите печки /камини/ трябва да бъдат монтирани върху негорима основа.

Забранено е използването на отоплителни или нагревателни уреди, захранвани с газово гориво / пропан-бутан / под кота нула на прилежащия терен на обитаемата сграда, катопомещенията трябва да са с естествена вентилация.

Задължително след приключване на работния ден в помещение, където се използва локално отопление, печките на твърдо гориво да се почистват, а при газовите, нафтовите и електрическите печки да се спира подаването на гориво и изключване от ел. мрежата.

Нарушаването на нормативните изисквания за използването на тези уреди и съоръжения са основна причина за пожарите. Наред с това, потенциална причина за пожари, е непочистването на димоотходните комини. За периода от 01.10.2006 г. до 31.03.2007 г на територията на областта при пожари са загинали трима души, а други трима са пострадали. Основни причини за тези произшествия са неправилното ползване на отоплителни или нагревателни уреди и проявата на небрежност при боравене с открит огън.