Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков
Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков / БГНЕС
С новия бюджет Правителството предвижда редица увеличения на заплатите в различни сектори, както и допълнителни средства за дейности в тези сектори. Това информира народният представител от ГЕРБ Николай Сираков.

Горанов обеща 700 млн. лева повече за заплати догодина

„Скоро Евростат отчете 3,9% ръст на икономиката за България, което ни нареди на четвърто място по ръст в Европа. Хората са движещата сила на икономиката и добрите показатели, които има България се дължат на нейните граждани“, коментира Сираков.

Елена Йончева: Шуробаджанащината в България вече не е изключение, а правило

„През 2018 година разходната част на бюджета се увеличава с 2,5 милиарда. Средствата са резултат от ръста на икономиката, заради която в бюджета са постъпили повече средства, което означава, че те са от по-големи заплати на хората“, уточни още Сираков

Той посочи основните сектори, в които се очаква увеличение на заплатите и повече средства за дейност:

330 милиона повече ще бъдат осигурени за работещите в сектор Образование, като целта е до края на мандата заплатите да стигнат двойно увеличение спрямо началото му. Близо 180 милиона се предвиждат и за подобряване на качеството на образование, включително и за стипендии.
В сектор Сигурност се предвиждат 100 милиона повече за армията, 490 милиона за модернизация й, близо 60 милиона за ръст на заплатите на полицаите.

Обещават над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване догодина

В социалната и здравна сфера увеличението на средствата е над 1 милиард допълнително. Те са предимно за пенсии, здравеопазване,  социално подпомагане. Увеличава се и прагът за получаване на детските надбавки от 400 на 450 лв.

65 милиона повече са предвидени и за БАН за научни изследвания, които ще се получават срещу проекти. Увеличава се и минималната работна заплата от 460 на 510 лева.

КНСБ настоява за по-активна политика на правителството по доходите

 „Хората заслужават по-високи възнаграждения. Да, не навсякъде увеличенията на заплатите са достатъчни, но те са съобразени с възможностите на бюджета. Важното е, че се води политика на стабилност по отношение на развитието на страната и на важните за хората приоритети, което осигурява устойчивост на ръста на икономиката и на заплатите“, коментира още Николай Сираков.