Диви череши
Диви череши / DarikNews.bg
Сезонът на димите череши настъпи. За разлика от градинските, те са дребни, много често труднодостъпни. Нерядко най-ниските им клони са разположени на височина, която не позволява лесен достъп.

Ако човек е свикнал с черешите, купувани на пазара, може да не хареса дивите. Плодовете са дребни, но много ароматни. Някои могат да бъдат по-сладки, но се среща и разновидност с известна горчивина. Плодовете на дивата череша могат да бъдат и без ясно изразен вкус.

По-горчивите череши трябва да престоят няколко часа преди да бъдат консумирани, за да се изчисти горчивата жилка. 

От диви череши може да бъде приготвено сладко. Това не е много разпространен вариант за зимнина, но който консумира остава очарован.
 

Диви череши
DarikNews.bg, диви череши



Набраните диви череши се оставят да престоят със захар, чието количество зависи от вкуса на човек. Дори да се сложи по-малко, сладкото става вкусно и леко за консумация. Костилките не се махат, тъй като самите череши са дребни. Това не влошава вкусовите качества на продукта.

След престояването, черешите и захарта се варят с вода, както това става при приготвянето на сладка с други плодове. Полученият след изваряването продукт се слага в стерилизирани буркани, които се варят за кратко, за да се запечатат капачките. 

Сладкото от диви череши може да се консумира по всяко време на годината, да се използва за украса на сладкиш или за овкусяване на напитки.