Жители на габровското село Гарван се завърнаха към корените си, като се включиха в ритуал по откриване на жътвата в силистренското село Гарван. От плодородния добруджански край преди 400 години в габровско дошли първите заселници, като пернесли и името.
В житната нива балканджийките събудиха спомена за добруджанската песен.
С откриването на жетвата там се провежда и традиционният Празник на хляба. Всяка жена показва майсторлъка си за приготвяне на традиционни тестени изделия. Габровки са се представили не както се очаква от анекдота - да доведат брат си на угощение. Приготвени били почти 20 вида домашни изделия по рецептите на баба – щирник с тарос, няколко вида погачи и баници, пърленки. Най-добрите в различните категории получили подаръци, а всички участници - грамоти и рекламен поднос от Празника на хляба.