/ ThinkStock/Getty Images
От офиса на НАП в Габрово информират своите клиенти, че преэ 2019 г. самоосигуряващите се лица ще плащат 22 лв. на месец за здравна вноска. Миналата година сумата беше 20,40 лв. Промяната се дължи на повишението на минималния осигурителен праг - уточниха габровските данъчни.

1500 касови апарати вече работят според новите изисквания

Крайният срок за подаване на декларациите за доходите е 30 април 2019 г. Приоритет и през тази година ще е подаването на декларациите да става онлайн. Важно е да се отбележи, че през миналата година 34% от декларациите са подадени по интернет.

Това спестява много време и висене по опашки на нашите клиенти. За подаването на декларации по интернет не е необходим електронен подпис, а само персонален идентификационен код, който се издава безплатно за броени минути в офиса за обслужване на клиенти на ул. Радецка“№11.

До 2 седмици регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати и софтуера за продажби

Предимството от така подаването на декларации за нашите клиенти е, че могат да следят всеки момент дали работодателят коректно внасят осигуровки, да правят справки по трудовите си договори ,както и за членство в пенсионен фонд.

Виртуалните и физически ПОС терминали на НАП пък елиминират случаите на начисляване на стотинки лихва заради късно пристигнал превод. Плащането чрез тях е безплатно. 5% отстъпка може да се ползва от всяко физическо лице, което подаде декларацията си по електронен път до 31 януари 2019 г., но сумата не може да е повече от 500 лв.