Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания
Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания / Община Габрово
Служители на дирекция „Социално подпомагане“ - Габрово ще направят оценка на състоянието на децата и младежите в Центъра за настаняване от семеен тип „Хризантема“. По-специално внимание ще се обърне на две деца, които са лежащо болни и имат сериозни медицински проблеми. Това заяви заместник-министър Росица Димитрова. Тя посети Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ)„Хризантема“ и се срещна с новия му ръководител Тихомир Георгиев.

Проверяват всички длъжности лица, отговорни за контрола върху двата центъра за деца с увреждания

Към момента, след наложените санкции заради проявено насилие, от стария персонал в ЦНСТ „Хризантема“ са останали трима служители. Поради липсата на достатъчно специалисти, които да полагат 24-часова грижа за децата, едно от тях ще бъде преместено в Център за настаняване от семеен тип за деца с хронични заболявания с необходимост от постоянна медицинска грижа. След като се проведат разговори и се прецени състоянието на другото дете, то също може да бъде преместено с цел осигуряване на най-добрата грижа. В момента с всички деца в ЦНСТ „Хризантема“ работи психиатър. В центъра предстои да се назначи нов персонал, който да премине нужното обучение, за да може социалната услуга да се върне към нормалния ритъм на работа.

Серия от уволнения заради неадекватната грижа към децата в центъра на ул. „Хризантема”

Зам.-министър Димитрова каза още, че докладът от проверката на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане констатира пропуски, свързани с информирането на компетентните органи за случаите на насилие в център „Хризантема“. Дирекция „Контрол правата на децата“  към ДАЗД е съставила два акта на вече бившия ръководител на социалната услуга и на бившия социален работник.  
 

Социалистите искат нови и нови оставки


Димитрова подчерта, че в актуализирания План за деинституционализация ще има повече обучения за повишаване на квалификацията на персонала на социалните услуги. В обученията ще се включат и експерти от министерствата на  образованието, на  здравеопазването и МВР. Общо над 6000 души ще участват в курсовете.

Министерството на труда и социалната политика продължава с разширяване на мрежата от социални услуги за превенция на институционализацията. За изпълнението на тази цел предстои да се разкрият нови центрове за обществена подкрепа, за социална рехабилитация и интеграция, както и дневни центрове за деца с увреждания, каза заместник-министър Димитрова.

Социалистите искат оставки по върховете на администрацията

Усилията ни са насочени към специализация на социалните услуги. Това ще даде насока персоналът да се обучава съобразно потребностите на децата, което ще гарантира осигуряването на по-адекватни грижи и подкрепа, каза Димитрова.