С „Послание към Европа“ отправихме поглед към предстоящата 2018 година
С „Послание към Европа“ отправихме поглед към предстоящата 2018 година / Областен управител Габрово
„Изложбата „Скулптори“ на Адриан Новаков ще бъде едно от габровските послания по време на Българското председателството на Съвета на ЕС“, обяви областният управител Невена Петкова. Това стана вчера по време на коледно събитие, което събра кметове на общините от областта, председатели на Общински съвети, директори на териториални структури, представители на бизнеса от региона и ценители на изкуството.

„В края на 2017 година, когато всички правят равносметка за свършеното бих искала да благодаря на всеки един от Вас за неуморната и отдадена работа, за постоянството и старанието в името на това жителите на област Габрово да имат по-добър и качествен начин на живот. Нека всички обединим усилия и продължим да работим заедно и занапред“, каза в словото си областният управител и подчерта, че предстои една важна за всички година.

Година, в която освен че страната ни ще председателства Съвета на ЕС е обявена и за Европейска година на културното наследство 2018 год. Ето защо коледното събитие, което областният управител домакинства, премина под надслов „Послание към Европа“, а основен акцент в него бяха бронзовите пластики на скулптора Адриан Новаков. Те ще бъдат изложени през следващите месеци в хотела, където ще бъдат настанени делегатите от Председателството.
 

С Послание към Европа отправихме поглед към предстоящата 2018 година
С „Послание към Европа“ отправихме поглед към предстоящата 2018 година


Гостите на събитието имаха изключителната привилегия преди всички тях да видят специално изработената пластика „Отвличането на Европа“. „Културното наследство определя кои сме и създава чувство на принадлежност. Трябва да го ценим високо и да го съхраним за следващите поколения“, каза още Невена Петкова, а Адриан Новаков представи своите творби и говори за непреходността на изкуството.

Поканата към него като творец за това събитие е естествено продължение на работата му с администрацията през годините. Голяма част от творчеството му е посветено на държавните символи. Не за първи път той свързва произведенията си с Европа, още преди 10 години при приемането ни в Европейския съюз неговото изкуство представя страната ни с „Препускащи послания на кирилица“.