ДГ Дъга
ДГ Дъга / DarikNews.bg
Да създадеш вътрешна медия, която да информира родителите какво са правили техните деца през деня – една нетрадиционна идея, която един ден хрумва на директора на ДГ „Дъга” в Габрово Красимира Колева и тя я реализира. Монитор, свързан с лаптоп, на който учителите качват видео, снимки и текст. В отделните дни от седмицата се разпространява информация за различна група от детската градина, разказва Красимира Колева. 
 
„За един родител много трудно да навлезе в света на децата тук, а всъщност по този начин всеки един би могъл да го направи. Затова така сме го обявили, че отразява пулса на живота в детската градина.
 
Новите технологии отдавна са навлезли в живота на ДГ „Дъга”. В групите има компютри и интернет, окабеляването на сградата и свързването на техниката е дело на доброволци от световна компания, с които Красимира Колева се свързва.
 
„Аз се свързах с тях преди около три години. Те работят предимно с училища, на нас ни се наложи да изчакаме една година. Обясних от какво имаме нужда, те казаха какво могат да направят със своя доброволчески труд.”
 
В групите на детската градина има компютри, а идеята е децата от подготвителната група да започнат да се обучават чрез тях.
 
„Единственото, което не трябва да забравяме е, че всичко е с възпитателна цел. Децата да знаят, че компютъра може да им бъде полезен”, коментира Красимира Колева.  
 
Обучението на децата става по един много лек за тях начин, като ги подготвя по-добре за съвременния живот. 
 
„Например по математика изучаването на едно число става по един много по-лесен, близък за тях и гъвкав начин”, дава пример директорът
 
Марияна Вачева е детска учителка и смята, че родителите са доволни от идеята за вътрешна медия, която да ги информира как се обучават и забавляват децата.
 
„Чрез вътрешната медия родителите имат представа какво правят децата им през деня. Качваме материали от тържества, от различни други мероприятия.”
 

ДГ Дъга
Ивелина Калонкина не се притеснява от въвеждането на новите технологии в ДГ Дъга, DarikNews.bg


За да се подобри връзката между родителите и детската градина Красимира Колева е решила да въведе възможност майките, татковците, бабите и дядовците да могат да се свържат по скайп и да гледат в реално време какво се случва в групата, където те са поверили своето дете. Марияна Вачева няма притеснения от тази иновация.
 
От идеята за родители гледащи децата си в групата по скайп е доволна и учителката Ивелина Калонкина.
 
„Това е много добра идея, защото родителите ще добият представа какво правят децата им по време на една ситуация”.