Японска вишна и красива наука по повод Деня на Земята в ПМГ
Японска вишна и красива наука по повод Деня на Земята в ПМГ / Дарик Габрово

Възпитаниците на природоматематическа гимназия спазиха традицията и днес в двора на тяхното училище разцъфна още едно дръвче. Учениците от биологическите паралелки отбелязаха Деня на Земята като засадиха японска вишна. Преди това бяха представени факти и есета, свързани с темата.

Японска вишна и красива наука по повод Деня на Земята в ПМГ
netinfo

По-късно се оказа се, че една научна презентация, свързана с приложението на лазерите в медицината, може да предизвика изключителен интерес. Камерната зала на училището се оказа тясна за всички желаещи да чуят лекцията на бившите възпитаници на природоматематическата гимназия Христо Колев и Филип Рашев.  Филип е второкурсник по инженерна физика в Софийски университет.

Японска вишна и красива наука по повод Деня на Земята в ПМГ
netinfo

 Христо Колев работи в областта на биоаналитичната химия и е докторант в СУ. От известно време се занимава с комуникация на науката, което всъщност означава, че по занимателен начин провокира интерес към науката и тя става по-разбираема за отделните хора. Решен е да разкрие себе си пред учениците, и пътя, по който е минал като комуникатор. Това е нещото, което може да се използва, за да бъдат привлечени и вдъхновени. Един млад учен, който излиза и показва, че науката е красива и изисква много талант.