Проект на габровката Ирена Христова зае първо място на Конгрес за млади фермери в Брюксел
Проект на габровката Ирена Христова зае първо място на Конгрес за млади фермери в Брюксел / netinfo

България спечели 1-во място в категорията за най-устойчив проект на първия Конгрес за млади фермери в Брюксел.  Проектна разработка на габровката Ирена Христова в областта на птицепроизводството впечатли журито и така младите фермери от България достойно защитиха мястото на страната в Европа и Общата селскостопанска политика.

 Форумът, организиран от Групата на ЕНП в ЕП се проведе днес в Европейския парламент в Брюксел . На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България.

Българският евродепутат Мария Габриел, член на Комисията по земеделие в ЕП  бе посланикът на младите фермери от България. Тя представи кандидатурите от страната за наградата за най-добър иновативен млад земеделски стопанин.

Проект на габровката Ирена Христова зае първо място на Конгрес за млади фермери в Брюксел
netinfo

Г-жа Габриел акцентира на това, че от българските кандидатури си проличава как членството в ЕС е допринесло изключително много за модернизацията и иновацията на земеделските стопанства.

"Земеделието и животновъдството са част от живота им още от тяхното детство. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на земеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в ОСП и Съюза. "Мечтите се превърнаха в идеи, а идеите в реалистични сериозни проекти през 2007 г.", пише един от нашите кандидати.

Като посланик на българските млади фермери, тя обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми - младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.

"В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие", изтъкна Мария Габриел. Тя посочи и друга основна характеристика на българските кандидатури -  екологичната им насоченост. "Вие, младите, сте бъдещето на европейското земеделие, нашето бъдеще", заключи тя.

Всички български проекти се характеризираха с новаторски дух, силна мотивация и конкретни предложения за реализиране на идеите.