Депутатът от БСП Кристина Сидорова
Депутатът от БСП Кристина Сидорова / БГНЕС

Проблемите с ратифицирането на Истанбулската конвенция стигнаха и до Габрово. От ПП ГЕРБ обвиниха опонента си Кристина Сидорова, депутат от социалистическата партия, че е заблуждавала жените още от предизборната кампания. От управляващата партия твърдят, че става въпрос за обещанието да се работи за преодоляване на насилието над жени. 

Георги Марков: Всички знаем какво е жена, знаем какво е пол, не сме дебили

„Сега се обявиха против Конвенцията, която поставя основните принципи в борбата с насилието". Това се казва в позицията на ГЕРБ-Габрово във връзка с дебата по ратифицирането на Конвенцията. Управляващите подчертават, че тя е за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

„И медийни публикации, и партийни материали доказват целенасочената работа на депутата Кристина Сидорова да заблуди и подведе жените в страната, и в частност в габровска област, че ще работи за защитата им от насилие“, посочват от ГЕРБ.

У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“

От партията припомнят, че има публикации, които според тях доказват подкрепата на Кристина Сидорова за Истанбулската конвенция. Материалите отразяват срещи в региона и извън него с жени, пред които се поемат ангажименти в тази сфера, както и въпрос от депутата Кристина Сидорова до Министъра на правосъдието чрез Народното събрание относно забавеното ратифициране на въпросната конвенция.

„Изведнъж БСП смени позицията си. Толкова трае ангажираността на депутат от БСП с проблемите на хората – колкото трае партийният интерес“, се казва в позицията на ГЕРБ-Габрово.

ГЕРБ иска КС да се произнесе за Истанбулската конвенция