Преминаване към свободен пазар на електроенергията
Преминаване към свободен пазар на електроенергията / Областен управител Габрово

Преминаването към свободен пазар на електроенергията и възможностите, които са следствие от това, бе темата на проведената Информационна среща в Ритуалната зала на община Габрово. Тя е част от стартиралата Информационна кампания на Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, електроразпределителните дружества.

„В Габрово, където хората се славят със своята прагматичност има големи фирми, които вече са направили тази крачка”, каза  Областният управител Николай Сираков по време на откриването на срещата. Според него либерализацията на пазара е важна, защото ще осигури на всеки от нас повече възможности за избор на доставчик на електроенергия. Това е нещо, което трябва да се случи, заяви Николай Сираков и допълни, че като всеки нов път той ще е изпълнен с предизвикателства, и пожела да бъде завършен до успешен край.

На срещата присъстваха директори на училища, детски градини  управители на болници, представители на общини, териториални структурии и граждани.

„Основната цел на либерализацията на пазара е постигане на най-висока ефективност на предлаганата електроенергия чрез пазарни механизми и конкуренция на цената на енергията.” обясни  г-н Николай Налбантов, който е директор на дирекция "Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие" в Министерството на енергетиката. „Въвеждането на конкуренция между производители и търговци е основна цел на свободния пазар на електроенергия”, каза още г-н Налбантов и допълни, че  функционирането му е предпоставка за оптимизиране разходите за електрическа енергия на потребителите, повишаване на качеството и разнообразието на предлаганите услуги.

След като участниците в срещата се запознаха с ключови моменти от процеса на либерализация на енергийния пазар имаха възможност да зададат своите въпроси на експертите от Министерство на енергетиката, Комисия за енергийно и водно регулиране, Български енергиен холдинг, Електроенергиен системен оператор, от Българската независима енергийна борса и от електроразпределителното дружество.

Либерализираният борсов пазар в страната трябва да заработи от началото на следващата година. Предстои провеждането на още работни срещи, на които ще се обсъжда всеки етап от преминаването към пълна либерализация на пазара.