Днес празнуваме Сирни Заговезни. Празникът се чества винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, мляко, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година.
Прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от своите родители, младоженци от кумове. Младите държат в ръка лимон или портокал като целуват ръка на по-старите и казват думите “ Просто да ти е “, носят им и подаръци най често вино и баница. При срещата по–младите се навеждат и целуват ръка на по–възрастните и искат прошка, а те я дават и ги гощават. Вечерта цялото семейство се събира вкъщи.