ДТ Рачо Стоянов
ДТ Рачо Стоянов / Постановката „Жана д’Арк“ на режисьора Петринел Гочев

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ възобновява едно от култовите си представления. Постановката „Жана д’Арк“ на режисьора Петринел Гочев се завръща на театралната сцена. Първото представление ще бъде на 9 април 2019 г., вторник, от 19.00 часа, сцената на Габровския театър. След това предстои гостуване на 11 април 2019 г. в Държавната опера в Стара Загора.

Постановката е направена по пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, текстове от „Орлеанската дева“ на Шилер и „Преуспели жени“ на Керъл Чърчил, както и авторски текстове на актьорите и режисьора. Сценографията и костюмите са дело на Рин Ямамура. Музиката е написана от Ян Руменин.

ДТ Рачо Стоянов
Постановката „Жана д’Арк“ на режисьора Петринел Гочев

В главните роли отново ще видим Гергана Змийчарова – актриса от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ и Ивайло Драгиев – познат на публиката от филмите „Летовници“, „Тилт“ и „Шестият ден“, както и от софийските театрални сцени. Останалите артисти са от трупата на Габровския театър - Димо Димов, Петко Петков, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Магдалена Славчева. Новите лица в постановката Любомир Кръстев, Адриана Димова и Тони Христова заменят част от предишния състав - Елизабет Попова, Кристияна Ценкова и Цветелин Бранков. Младите актьори също са от трупата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

ДТ Рачо Стоянов
Постановката „Жана д’Арк“ на режисьора Петринел Гочев

През 2016 г. заради безкомпромисната си игра в „Жана д’Арк“, Гергана Змийчарова получава втора номинация за „Икар“, но този път в категория „водеща женска роля“ като Жана д’Арк. Първата ѝ номинация за „Икар“ е от 2014 г. в категория „дебют“ за ролята на Жулиета от спектакъла „Ромео и Жулиета“ на режисьора Петринел Гочев.

Тандемът в работата между режисьора Петринел Гочев и композитора Ян Руменин се поставя със създаването на тази постановка през 2015 г. и продължава до сега. Другото им съвместно представление е „За Първото българско царство: Отшелника“. Предстои работата им по новия проект на Габровския театър „Свекърва“ от Антон Страшимиров.

Сценографията и костюмите на „Жана д’Арк“ са направени от японката Рин Ямамура, която живее в София от 2000 г. В България я довежда любовта към куклите, а я задържа общият театрален език с режисьорите Катя Петрова и Петринел Гочев. Завършва НАТФИЗ, специалност „Сценография за куклен театър“ при проф. Майя Петрова през 2006 г. Получава награди и номинации  „Икар“ и „Аскеер“.

ДТ Рачо Стоянов
Постановката „Жана д’Арк“ на режисьора Петринел Гочев

За този спектакъл театроведът Богдана Костуркова казва: „Режисьорът Петринел Гочев сложи подписа си под още една постановка, която няма да остави безразличен нито един зрител. Актьорите са през цялото време на сцената и са живата плът на сценографията на Рин Ямамура, която е изградила ефектна сценична среда – чиста и впечатляващо изобретателна. А като прибавим и изразителната музика на Ян Руменин, неусетно превръщаща се в действащо лице, става ясно, че зрителите в салона попадат на синтетичен спектакъл, който разкрива необятните възможности на човешкото въображение“.

Елена Райнова определя постановката като „непознатата Жана д’Арк“ в рецензията си. По думите ѝ „Гергана Змийчарова като Жана д’Арк е явление – като комета, която заслепява... Силната ѝ роля заедно с тази на Ивайло Драгиев в ролята на френския крал, са обусловени от съвършеното представяне на всички останали актьори в представлението. „Жана д’Арк“ е задължително преживяване за всеки, който има слабост към смисления театър и би искал да изследва емоционалните си дълбини“.