Полицията и Община Габрово започнаха акция срещу измамниците
Полицията и Община Габрово започнаха акция срещу измамниците / Дарик Габрово

Районното управление на МВР в Габрово и Общината започват от днес съвместна акция срещу телефонните измамници. Поводът за това са зачестилите случаи, особено през август. От началото на годината досега са регистрирани 21 случая, но броят им много по-висок, коментира Началникът на РПУ-Габрово гл.инсп. Мирослав Стефанов. Няма измама за по-малко от 2 хиляди, а в случаите с „близък роднина е блъснал дете" - за по-малко от десет хиляди. Много от излъганите не казвали на никого, главно от срам. Според кмета Томислав Дончев е проява на особен цинизъм, че пенсионери -хората с най-ниски доходи, стават жертва на подобни престъпления.

Сред най-честите сценарии за измама са катастрофа с дете, банкова грешка, освобождаване на колет от чужбина, както и зачестилото напоследък предлагане на ваксини срещу свински грип или други тежки болести. Изобретателните престъпници разбирали необхоимите имена и друга информация в хода на телефонния разговор. Според Стефанов голяма част от измамниците са от ромски произход, като групите работят от Велико Търново, Павликени и Горна Оряховица. Началникът на РПУ даде пример с дряновка, която е предала 12 хиляди лева на около 25 годишен ром, представил се за служител в съда. Предаването на парите е станало зад сградата на Габровски Окръжен съд. В други случаи парите са давани на хора от малцинсвени групи, при това малолетни.

В накои от измамите има замесени таксиметрови шофьори, които помагат на престъпниците. Досега в Габрово са установени 8 такива, чиято задача е била да доставят парите. Те обаче не могат да дадат информация за кого работят, тъй като контактите стават по телефона.

В рамките на съвместната акция на всички възрастни хора ще бъдат раздадени 15 хиляди информационни брошури, в които се описват схемите за измама. Листовките ще се получават в пощите едновременно с пенсиите. През цялата седмица, в сградите на всички пощенски клонове в града, възрастните хора ще имат възможност да разговарят с униформени служители, да се запознаят с основните механизми за извършването на този вид престъпления и да получат съвети за тяхното предотвратяване. Освен това ще бъдат проведени срещи с жителите на селата, на които районните инспектори ще разясняват сценариите за измама.

От полицията и Общината за пореден път призовават гражданите, при получаване на подобни обаждания първо да се свържат със своите близки, а след това да се обадят на телефон 166.