Показват за първи път снимка на Вапцаров и запис с разказа на майка му
Показват за първи път снимка на Вапцаров и запис с разказа на майка му / Община Севлиево

Оригинална снимка на големия български поет Никола Йонков Вапцаров, заснета в Кочериново, изпратена от Васил Радев до брат му Вълчо, показват за първи път на севлиевската общественост и гости на града в уникална изложба в Хаджистояновото училище. Експозицията, съвместно дело с къща-музей „Никола Йонков Вапцаров“ в Банско, е посветена на 105-годишнина от рождението на поета и ще бъде открита днес. Фотографията, един от най-ценните експонати на Историческия музей, е във фонда от далечната 1982 г. и по данни на музейните уредници и наш съгражданин е сред заснетите.

Другата голяма изненада е запис на любимата песен на Вапцаров, която ще звучи в деня на откриването. Посетителите на изложбата ще могат да чуят и кратък запис с разказа на майката на поета, в който тя споделя за гостуванията в дома им на видните дейци на ВМРО и за последната й среща със сина й, вечерта преди да го разстрелят. В експозицията ще бъдат представени и информативни табла с биографията на поета, живота, делото и творчеството му с едни от най-емблематичните Вапцарови стихотворения. Показани са и архивни снимки и книги.

Изложбата, подредена в Хаджистояновото училище в навечерието на 7 декември, когато е роден творецът, ще бъде на разположение на севлиевци и гостите на града до 15 януари догодина.