Снимка: пресцентър Областен управител
Снимка: пресцентър Областен управител / Мария Пенева

Заместник-областният управител на област Габрово и Председател на Областния съвет по условия на труд Мария Пенева застана начело на тазгодишната инициатива посветена на Световния ден да здравословни и безопасни условия на труд.

Създадени бяха брошури, които съдържат различни фактори, влияещи на безопасността и здраве при работа. Целта им е да насочват вниманието и на работещите, и на работодателите към техните права и задължения за едни „Здравословни работни места за всички възрасти“. Чрез общинските съвети по безопасност на труда, синдикати, доброволци и работодателски организации те бяха разпространени до повече хора.

Мария Пенева издействала 30 000 лв от държавния бюджет за училище „П. Р. Славейков“

В тази връзка още зам.-областният управител  Мария Пенева разпространи отворено писмо до работодателите от област Габрово, за да насочи вниманието им и към този световен ден, който всяка година се отбелязва по различен начин с цел насърчаване културата на превенция на риска за подобряване на условията на труд, повишаване информираността по въпроси, свързани със здравето и безопасността при работа.

„Абсолютен факт е, че предприятията с по-високи стандарти на безопасност и здраве са по-успешни и по-устойчиви. Икономическите предимства на доброто управление на БЗР за големите и малките предприятия са значителни като: подобрена производителност поради по-малко отсъствия по болест; намаляване на разходите за здравни грижи; задържане на по-възрастните работници на работа; насърчаване на по-ефикасни работни методи и технологии; намаляване на броя на хората, на които се налага да съкратят работното си време, за да се грижат за член от семейството. Един от примерите в тази насока показва, че всяко евро, инвестирано в БЗР, има възвращаемост от 2,2 евро  и че съотношението между разходите и ползите от подобряване на безопасността и здравето е благоприятно.“ – казва Пенева.

Мария Пенева свика Областната комисия по безопасно движение

В обръщението си към работодателите тя благодари за усилията „които полагате и за това че сте отдадени на мисията, която имате, а именно да създавате условията за реализация на Вашите служители и работници. Мисия, която в днешното динамично време не е лесна, но е изключително отговорна. Мисия, от която зависи и интересът към работните места в региона, а така също и у младите хора, за да предпочетат да работят във Вашите фирми.“

Днес, членовете  на Областният съвет по условия на труд насочват вниманието към темата, защото са убедени, че по-безопасните и по-здравословни работни места са по-производителни, а това е от полза за всички – и служители, и работодатели.