/ Регионален исторически музей Габрово
Пенчо Семов (1873 г.-1945 г.) е една от емблемите на българската индустрия. Крупен производител, търговец, щедър дарител, един от най-богатите хора в България. Дванадесетгодишен започва кираджийска търговия.

От 1903 г. започва да се занимава с производството на прежди, гайтани, аби, платове, фланели, пояси и др. През 1906 г. с помощта на баща си Ив. Семов и брат си Семо Семов основава фабрика за производство на прежди и плетива "Иван Семов и синове". Създава си авторитет сред деловите среди и става инициатор и акционер в 28 акционерни дружества в България.

Изключително инициативен, особено далновиден, той се издига до положението на един от най-големите индустриалци в страната, чиито капитали и финансови възможности се простират над много предприятия, организации, учреждения.

Изкупува част от акциите на фабрика "Успех"-Габрово и става главен акционер.Синдик и акционер е и на фабрика "Принц Кирил", негова собственост са фабриките "Вилата" и "Иван Семов". Член на УС на Съюза на габровските промишленици, на редица обществени, политически и др. организации.

От 1934 г. председател на Българско параходно дружество във Варна. За да остави следа в това си участие и да сбъдне детската си мечта да има кораб, поръчва на арх. Гръблев от Габрово да построи в околността на Габрово сграда във форма на параход, един от символите на града.

РИМ-Габрово
Пансионът, РИМ-Габрово

Предвидено е, в този пансион да се настанят 100 момичета, деца на негови работници, които да учат там от пети до осми клас. Със свои средства построява край Габрово голяма четириетажна постройка с разкошен парк и езеро, предвидена за старопиталище на негови възрастни работници, журналисти и писатели. Благотворителната му дейност е пословична.

РИМ-Габрово
Старопиталището

Построява училище в родното си село Цвятковци. Купува казино "Бузлуджа" и  обзавежда в него прекрасен дом на женското дружество "Майчина грижа". Открива в него кино, създава стопанско училище "Хаджи Радка Пенчо Семова". Има принос за намаляване на контрибуциите на България в края на  Първата световна война.

РИМ Габрово
Гостите от Британския легион пред старопиталище Пенчо Семов, 1936 г.

През 1928 г. създава собствена фондация "Ефория", на която прехвърля част от имотите си. Прави завещание и второ завещание през 1943 г., където посочва редица дейности, които трябва да се извършат след неговата смърт: постройки, санаториуми, старопиталища, училища, дарения в парични средства и др.
 
Житейската му философия е:
„Аз се явих беден и цял живот творих,
борих се и победих – моето дело е на лице.
Аз бях учител, без да бях педагог,
богат съм, без да бях егоист.
Аз съм социален без да бъда социалист.
Работих вдъхновено без да бях поет.“


Албумът с 21 броя снимки от  имението на Пенчо Семов е подарен на РИМ-Габрово от Пенчо Пенчев Семов-син през 1997 год. Изработен е през 1943 г. със снимки от прекрасния парк и двете емблематични сгради Старопиталището и Парахода.От албума са запазени около 10 броя в България.

РИМ Габрово
Албумът

Автор: Красимира Чолакова, директор на Регионален исторически музей – Габрово