Незабравка Тушина
Незабравка Тушина / Дружество "Архитектурно наследство"
Наскоро във Фейсбук се появиха снимки от архитектурен проект, който предвижда реставрация и адаптация на полуразрушената сграда на старопиталището на индустриалеца Пенчо Семов и превръщането й в Школа по изкуствата, както и възстановяване на прилежащия парк.

Проектът на младата архитекта Незабравка Тушнина явно се хареса на много хора, защото се превърна в „Любимец на публиката“ с гласуване в Интернет в V Национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство, организиран от дружество „Архитектурно наследство” към Съюза на архитектите в България.

Продават старопиталище на Пенчо Семов с прилежащия му парк


В същото време преди два дни Министерският съвет разреши най-сетне продажбата на емблематичната сграда, която беше Инфекциозно отделение на габровската областна болница и е в нейните активи. Министър Ананиев увери, че продажбата ще стане с условия за запазване на вида на сградата.

Дали наистина прекрасното наследство на Пенчо Семов ще бъде съхранено и възстановено, тепърва ще видим. Но една възможност това да се случи е предложена от младата архитектка Незабравка Тушнина. Тя няма общо с Габрово - родена е в Банско. През 2017 г. завършва магистратурата си към катедра „История и теория на архитектурата“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия, след което заминава за следдипломен стаж в Испания. Непосредствено след връщането си в България през януари 2018 г. представя проекта си, надявайки се, че и други ще видят красотата, която Незабравка се надява да бъде съхранена.

Източник: вестник „100 вести"