От майсторските им ръце
От майсторските им ръце / РИМ-Шумен

За първи път богата колекция от филиграни на Регионален исторически музей – Шумен гостува в град Габрово. Домакин е Регионален исторически музей – Габрово.

Изложбата ще бъде открита официално на 01.06.17 г. от 16:00 часа в сградата на ул. „Николаевска“ 10.

Уникалната колекция на шуменци е съставена от църковна утвар, домашни потреби и накити, частично или изцяло изработени чрез филигранна техника.

Филигранът е висша форма на златарските умения. Най-скъпите и красиви предмети са украсявани или изцяло изработвани с филигран. Необходимо условие за филигранната техника е предварителната направа на много тънки телове. Сребърната жичка се огъва в плоски или обемисти фигурки – листа, цветя, пеперуди, розети и др. В комбинация с гранулация и цветна подложка от ръцете на майстора излизат уникални художествени произведения.

Независимо от сложната и трудоемка техника, народните майстори са оставили своя отпечатък във всяка една област от живота на човека. Срещаме филиграна в уютните домове, в църковните храмове, по празничните костюми на българката.

Познат от древността, накитът никога на престава да бъде стремеж и потреба. Българката не само украсява облеклото си с него. Той е натоварен и с апотропейна сила - пази от зли сили и лоши очи, носи здраве и благополучие.

Поръчители на скъпите и красиви филигранни произведения са по-заможните хора, също и църквата, която нерядко получава дарове от подобни лица и различни обществени, главно еснафски организации.

По-малко на брой са запазените предмети за бита. Ажурните лъжичници, въпреки своята скъпа цена, са украсявали интериора на не една и две български къщи.

Този вид произведения на българските майстори златари впоследствие навлизали и между по-широките маси и били признак на вкус и естетика.

Изложбата „От златните им ръце“ ще бъде експонирана в РИМ – Габрово до 26.06.2017 г., след което ще продължи да гостува в други градове на страната. Екипът на музея се надява занапред това да бъде една от многото съвместни дейности между двете институции.

 

РИМ Шумен
РИМ-Шумен