От Областна дирекция по безопасност на храните в Габрово извършват засилени проверки
От Областна дирекция по безопасност на храните в Габрово извършват засилени проверки / DarikNews.bg, архив

Във връзка с коледните и новогодишни празници инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Габрово извършват засилени проверки в обекти за производство, съхранение и търговия с храни, пазари и борси, намиращи се на територията на цялата област, съобщава пред вестник "100 вести" днес директорът на институцията д-р Светослав Спасов.

По време на инспекциите се проверява състоянието на сградния фонд и оборудване, произхода на предлаганите суровини и храни, сроковете и условията на съхранението им, етикетиране на храните, действащите системи за управление на безопасността на храните и др. Експертите съветват потребителите да проверяват срока на годност на продуктите, да следят за скъсани и замърсени опаковки и да купуват месо и месни продукти само от регламентирани обекти. При купуване трябва да се оглежда външният вид на месото.

Прясното има характерна повърхностна коричка на изсъхване с бледорозов до бледочервен цвят, отделеният при разрез месен сок е бистър. При натиск се образува вдлъбнатина, която бързо се възстановява. Тлъстината е с бял или бледорозов цвят с мека консистенция.