Благодарение на огнеборците и местното население пожарите са овладяни своевременно и няма нанесени големи щети.
Благодарение на огнеборците и местното население пожарите са овладяни своевременно и няма нанесени големи щети. / netinfo
22 горски пожара са бушували за периода от 1 януари до 9 октомври тази година в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие, стопанисващо държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград. 

16 от пожарите са причинени от човешка дейност или небрежност. В шест от тези случаи е установено, че огънят е тръгнал от неизгасена цигара, седем пъти, в голям горски пожар са прераснали пламъци от подпалено стърнище, а три пъти огнената стихия в горските масиви е била следствие от опожаряване на пасища. В останалите случаи причината е неустановена.
 

Осем каруци на нарушители са задържани за по-малко от месец


119 служители на СЦДП и териториалните му поделения са участвали в гасенето на пожарите, редом със 125 пожарникари и 76 доброволци. В борбата срещу огнените стихии са използвани 44 автомобила на Северноцентралното предприятие, в това число и тежка машина. 
Опожарена е растителност на площ от 1266 дка, в това число 23 000 фиданки. 

1197 дка от засегнатите площи са широколистни, а 69 дка – иглолистни. Най-много от запалените и унищожени гори са частни – 629 дка. Изгорели са също 424 дка държавни гори и 213 дка, които са общинска собственост. 

Най-много са щетите на територията на ДГС „Болярка“, където четири пожара са унищожили 733 дка. В ДГС - Силистра пет пожара са засегнали 297 дка, в ДГС – Габрово в едно произшествие са изгорели 108 дка гори. Един пожар е погълнал 49 декара в ДГС – Росица, Следва ДЛС – Каракуз, където унищожени са 35 дка в три възникнали инцидента. На два пъти, в обхвата на ДГС – Елена пламъци са засегнали общо 20 декара, един пожар е горял в ДГС – Тутракан, на площ от 12 дка. Четири произшествия са възникнали в гори, попадащи в обсега на ДГС – Разград, като щетите там са на площ от 7 дка, а при единствения пожар на територията на ДГС – Г. Оряховица са унищожени 5 дка гори. 
Не е имало горски пожари в обхвата на стопанствата Буйновци, Плачковци, Свищов, Севлиево, Бяла и Сеслав, както и в териториите към ДЛС „Дунав - Русе“ и ДЛС „Воден – Ири Хисар“ 

Припомняме, че във всеки горскостопански участък на територията на 17-те горски и ловни стопанства към СЦДП има противопожарни депа, оборудвани по наредба. Във всяко депо се държат в готовност запаси с вода и моторни помпи с двестаметров шланг и струйник, кофи, съдове с питейна вода, лопати, брадви, кирки, тупалки, фенери, радиостанции. Предприятието разполага също и с 4 специализирани високопроходими автомобили за патрулиране и първоначална атака на горските пожари. По един такъв автомобил се намира в ДГС Болярка, ДГС Горна Оряховица, ДГС Бяла и ДЛС Сеслав, като при необходимост противопожарните коли се предислоцират за участие в гасене на възникнал пожар на територията на предприятието. Освен специализираните автомобили, при първоначална атака на горски пожари вземат участие и превозните средства с висока проходимост, използвани за изпълнение на горскостопанските задачи.