Среща на Бузлуджа
Среща на Бузлуджа / commons.wikimedia.org

Историята са факти и фактите за комунистическия режим трябва да се знаят. Към момента имаме учебен план, който е обсъждан вече година и половина, който има одобрението на академичните среди, има и становище на Института по история, че е балансиран. Разбирам защо на БСП не им е приятно, с искането им комунистическият режим да се извади от учебния план, те реално се идентифицира с БКП.

БСП явно не се разграничава от тоталитарния строй на БКП и продължава философията и идеологията. Те поискаха да провалят и едноминутното мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим. Това не го разбирам. Трябва да отчетем грешките в историята и сега не бива да бъдем такива“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Николай Сираков по повод обявяването на БСП против включването на комунистическия режим в учебната програма за 10-ти клас.

„Не можем да отречем, че сме имали постижения в областта на науката, на спорта, но наред с това имаше затворите Белене, Ловеч, Народен съд. Нима БСП отрича тези факти. А и този режим е обявен за престъпен с решение на Народното събрание преди ГЕРБ да съществува като партия“, коментира Сираков.

По отношение на исканата оставка на министъра, той беше категоричен, че е твърдо против, защото, според него, това е един от най-добрите министри на образованието през всичките години на прехода.